A szabadalmi bejelentés általános kellékei
Nyitóoldal > Szabadalmi jog > A szabadalmi bejelentés > A szabadalmi bejelentés általános kellékei

 

 
Az oltalomszerzéshez nem elégséges természetesen a minimum követelmények teljesítése. A teljes szabadalmi bejelentésnek a törvény szerint ugyanis tartalmaznia kell

  • bejelentési kérelmet;
  • szabadalmi leírást egy vagy több igényponttal;
  • szükség esetén egy vagy több rajzot;
  • kivonatot, és
  • szükség esetén egyéb igazolásokat, okiratokat is, például a képviseletet igazoló meghatalmazást, ha nem saját nevében jár el.

Amennyiben ezek közül bármelyik is hiányzik a bejelentési napon, azt később, a Hivatal hiánypótlási felhívására határidőben be kell nyújtani. Így legjobb, ha mindjárt az elején a teljességre törekszik, hiszen ezzel sok későbbi munkát spórolhat meg.

A szabadalmi bejelentés kellékeit a külön jogszabályban meghatározott részletes alaki követelményeknek megfelelően kell elkészíteni. A rendelet nagyon pontosan rögzíti a találmányi leírás kötelező tartalmi elemein kívül a formai előírásokat is, így pl. még azt is, hogy a leírás, kivonat és az igénypont szövegét három azonos példányban kell benyújtani, és azt gépírással vagy nyomtatással kell elkészíteni, A4-es lapon, másfeles vagy kettes sortávolsággal, legalább 0,12 cm betűmérettel és előírt méretű margókkal. Az előírások ugyan számosak, de nem bonyolultak, mégis, ha idegenkedik az ilyen „bürokratikus” dolgoktól, vagy csak az idejét szeretné kímélni, célszerű szabadalmi ügyvivő tanácsát, segítségét kérni a bejelentés alakiságaival kapcsolatban is.

a lap tetejére